Waarom glasvezel?

Glasvezel maakt supersnel internet mogelijk, ook op het platteland. En dat is hard nodig, om de leefbaarheid in de Drentse buitengebieden op peil te houden, nu en in de toekomst.

Glasvezel heeft een ongekend hoge capaciteit voor dataverkeer. Die capaciteit is nu misschien nog niet nodig, maar de ontwikkelingen gaan zo snel, dat er in huishoudens binnen afzienbare tijd een veelvoud aan dataverkeer ontstaat. Door slimme apparaten, handige gadgets en door het toenemende online aanbod. Op dit moment valt niet te voorspellen hoeveel, maar steeds meer voorzieningen vergen intussen al een goede internetverbinding, dat is duidelijk. Denk aan:

Onderwijs

Scholen maken in toenemende mate gebruik van een digitale leeromgeving. De docent zet daarin lesstof en opdrachten klaar, digitale werkboeken bevatten filmpjes met uitleg, leerlingen kunnen er samenwerken, of een presentatie maken met Prezi. Een goede internetverbinding is onontbeerlijk voor leerlingen. Thuis studeren is mogelijk door online colleges te volgen, livestream of via video.

Zorg op afstand

Mensen worden steeds ouder én willen graag langer thuis blijven wonen. De zorg kan daar steeds beter op inspelen door te monitoren op afstand. Maar dat kan alleen met een goede en betrouwbare internetverbinding.

Recreatie

Mensen willen 24/7 online zijn met mobiel of tablet. Oók tijdens vakantie of een dagje uit. Campings en hotels zonder goede wifi missen klandizie. Ondernemers in de recreatieve sector zitten daarom te springen om snel internet. Niet alleen voor zichzelf, want onze lokale economie drijft deels op recreatie.

w

Social media en games

Ook voor sociale contacten wordt internet steeds belangrijker. Denk aan de sociale media zoals Facebook en Twitter, Instagram en Youtube. Ook online games verbindt mensen over de hele wereld in een virtueel speelveld. Allemaal toepassingen waar een goede internetverbinding nodig zijn.

Ondernemen

Thuiswerken voor een baas of als zelfstandig ondernemer, het nieuwe werken verandert in rap tempo de eisen die we stellen aan een goede internetverbinding. Werken ‘in the cloud’, vergaderen via Skype of grote bestanden doorsturen naar een opdrachtgever, het is bijna niet te doen via een sterk verouderd adsl-netwerk of tijdens spitsuur in de wijk.

Domotica

Er komen steeds meer slimme apparaten en handige gadgets op de markt die ons leven makkelijker maken. Stukje bij beetje worden huishoudens geautomatiseerd en die ontwikkeling gaat steeds sneller. Maar al die apparaten hebben internet nodig en eisen bandbreedte.

Online tv

Tv kijken is rap aan het veranderen. We kijken steeds meer los van programmering, wanneer het ons uitkomt en waar wij zin in hebben. Op tv, maar ook op de tablet, telefoon of laptop. Er komen steeds meer online tv-aanbieders bij en een abonnement zo geregeld. Het enige dat nodig is, is een goede internetverbinding!

Leefbaarheid of leegloop?

Internet is een basisvoorziening, net als stroom, gas en water. In veel buitengebieden is het dramatisch gesteld met de internetsnelheid. Er is geen coax beschikbaar, alleen een telefoonkabel. Veel mensen wonen te ver van de straatkast af om nog enige bandbreedte over te houden. Het gevolg is dat bewoners van het platteland steeds minder toegang hebben tot de online faciliteiten. Dat heeft, behalve veel ergernissen en frustratie in huishoudens, ook tot gevolg dat de leefbaarheid in het gebied verder afneemt. Het is minder aantrekkelijk om te wonen en te werken, met alle gevolgen van dien.

ECO Oostermoer Verbindt heeft zich daarom tot doel gesteld de leefbaarheid in buitengebieden te verbeteren door het aanleggen van glasvezel. Doet u mee?