“Je hebt toch geen 200 Mbps internet nodig?” Dat is meestal de eerst zin die ik te horen krijg als het over internetsnelheid gaat. Ik woon in Gieterzandvoort, een buurschap vlakbij het dorp Gieten. Het ligt ‘onder de N33’ zeg maar.

Vroeger…

Als je buitenuit gaat wonen, moet je soms dingen missen. Snel internet was een daarvan. We waren ‘gezegend’ met internet via een oude telefoonlijn, ongeveer 6 km van de verdeelkast. Gemiddeld 1,5 tot 2 Mbps. Dat is best afzien als je a) vanuit huis werkt en b) nogal veel gebruik maakt van Skype, Dropbox en andere handige online toepassingen en c) een vriendin hebt die ook vanuit huis werkt en ook gebruikt maakt van dezelfde tools.
Eco Oostermoer Verbindt had het plan opgevat om hier snel internet aan te leggen. Natuurlijk werden ze met open armen ontvangen en hebben we geen milliseconde gewacht met tekenen. En het is ze als eerst in Drenthe gelukt: wij hebben glasvezel! (zeg ik met gepaste trots)

Nu…

De huidige provider levert een minimale snelheid van 200Mbps. Zeg maar 119x de snelheid die we hadden. De meeste mensen die ik ken hebben zo rond de 20 tot 30 Mbps en hebben een pakket bij één van de grotere providers zoals KPN, Ziggo, Tele2, etc. Wanneer je dan bijvoorbeeld een 2 uur durende film wilt downloaden in HD kwaliteit heb ik die 5 tot 8 minuten sneller binnen. Zo’n drama is dat niet zou je zeggen.
En daar zit het hem nou net in.

Groei in datagebruik

Anno 2016 lijkt 20 of 30 Mbps ruim voldoende. Maar de digitale wereld verandert zo snel! Zo is er steeds meer vraag naar (en dus ook aanbod van) bijvoorbeeld film met hoge beeldkwaliteit. Eerst was het HD, toen Full HD en nu zijn de eerste 4K films al te zien op YouTube (4K is grofweg 4x scherper beeld dan full HD, vandaar de naam). 4K-films zijn 4.5x groter dan Full HD.

Hetzelfde geldt voor geluidsbestanden. Een gemiddelde liedje in mp3-formaat is ongeveer 3-4Mb groot. Datzelfde liedje in een lossless formaat (dit is een “exacte kopie” van de cd, mp3 is sterk gecomprimeerd) is 35 Mb. Ongeveer 10x zo groot.
Dan heb je nog de websites en social mediaplatformen als FaceBook, Instagram, etc. Ze worden steeds groter, complexer, geavanceerder. En daarmee stijgt de hoeveelheid data die je over het lijntje moeten sturen om alles netjes binnen te krijgen.

Wat wordt er over een jaar aangeboden? Wat over 4 jaar? Mijn voorspelling: het wordt alleen maar meer.

Coax is de bottelneck

En al die data, dat moet allemaal door dat lijntje naar jouw huis. De kans is groot dat je niet de enige in huis bent die graag filmpjes kijkt op YouTube, of films streamt of aan het online gamen is. En natuurlijk allemaal tegelijk: ’s avonds lekker op de bank na een dag hard werken op kantoor of school. Dan merk je direct dat die 30Mbps niet meer voldoet.
De bottleneck zit hem in de coaxkabel. Die moet je delen met de buren. Sterker nog, je moet hem waarschijnlijk delen met de hele buurt.
Met glasvezel heb je daar geen last van. Glasvezel biedt mij up- en down dezelfde snelheid, ongeacht wat de rest van ons buurschap op internet uitspookt. Ik hoef mijn Mb’s niet langer te delen.

Glasvezel kan de toekomst aan. Theoretisch kan er nog minimaal 1000x meer data (per seconde!!) over glasvezel dan nu het geval is. Wij zijn er klaar voor, hier in Gieterzandvoort. Wil jij dit ook? Meld je aan!