Eindelijk, je hebt glasvezel tot in je huis! Met 200Mbps aan internetsnelheid. Zo’n 10x sneller dan een gemiddeld Nederlands huishouden. Onmiddellijk doe je de test op speedtest.net. Maar wat blijkt? De naald van de meter vertikt het om naar de 200 te wijzen of daar zelfs maar in de buurt te komen. Wat is er aan de hand?

De nadelen van wifi
Het grote verschil tussen internet via een draadje of door de lucht is dat er via de tweede flink wat verlies kan optreden. Een goed wifi-verbinding hang af van allerlei factoren. In deze blog gaan we ze bij langs en geen we je tips over hoe jij je wifi-verbinding kunt verbeteren.

Allereerst: testen van de snelheid
Via een online speedtest (bijvoorbeeld http://speedtest.net) kun je gemakkelijk de up- en downloadsnelheid testen. Ga op verschillende plekken in huis zitten en klik op de testknop. Je zult zien dat er grote verschillen zijn. Op deze manier krijg je inzicht in het bereik van je router.

Plek van de router

Tip 1: Plaats hem hoog en zo centraal mogelijk
Bij het speedtesten merk je het direct: hoe verder je er vanaf zit hoe slechter de verbinding. Zet de router daarom zo centraal mogelijk en in ieder geval dichtbij de plekken waar je het meest van internet gebruik maakt.
Zet de router ook niet op de grond maar plaats hem iets hoger dan ooghoogte. Een router zendt uit in een soort paraplu-vorm. Als je hem hoog neerzet reikt het signaal verder.

Tip 2: Voorkom storing van andere apparaten
Een router is niet het enige apparaat in huis dat straling afgeeft. De magnetron, huistelefoons, smartphones, tv’s, etc. doen dat ook en kunnen in sommige gevallen storen met je router. Het signaal wordt ook gestoord door grote metaaloppervlakken zoals van een vrieskist of koelkast.
Let daarop als je een plek zoekt voor de router.

Tip 3: Vermijd obstakels
Hoe vrijer het signaal van de router door een ruimte kan reizen, hoe beter de signaalsterkte. Bij ieder obstakel, zoals een muur, kan er verlies optreden.

Schaf een betere netwerkkaart aan
Heb je een wat oudere laptop, dan heb je kans dat die het snelle internet niet eens kan bolwerken of in ieder geval gelimiteerd is in snelheid. Het wifi-signaal komt binnen via een netwerkkaart. Hele oude kaarten kunnen nog geen 100Mbps aan. Ook het merk en type kaart kan veel verschil maken. Vaak zijn netwerkkaarten wel te vervangen door een betere of modernere kaart.
Wil je de netwerkkaart van je computer vervangen? Dat klusje besteed je het beste uit aan de lokale pc-winkel.

Schaf een wifi-versterker aan

wifi versterkerWil je over een grotere afstand toch een goede verbinding? Dan kun je een wifi-versterker aanschaffen. Dat zijn apparaatjes die je in het stopcontact steekt om ter plekke het wifi-signaal een boost geeft. Daarmee vergroot je het bereik van de router.
Grofweg zijn er 2 modellen. Versterkingen met antennes en versterking via het stroomnet. Het laatste model gebruikt de stroomkabels in huis voor het transport van de data.

 

 

Koop een betere router
Netvisit biedt een keurige router aan, maar wie topsnelheden wil, kan investeren in een router met betere specificaties. Voor 100 – 150 euro zijn er goede apparaten beschikbaar. Wil je nog beter? Voor 250 euro of meer kun je echt de beste scores bereiken.

Kanalen (pas op, nu wordt het technisch)
Een laatste mogelijkheid om je internetsnelheid via wifi te verbeteren is door het wisselen van kanaal. De router die Netvisit biedt, zendt uit op twee kanalen: een kanaal van 2.4 GHz (gigahertz) en een 5GHz-kanaal. Ze zijn zichtbaar in de netwerkenlijst op je pc, tablet en smartphone.
Het eerstgenoemde kanaal werkt goed op een grotere afstand, maar is minder goed in het verstouwen van grote hoeveelheden data. Bij het 5GHz-kanaal is het net anders om. Dat kan veel data aan, maar het bereik is minder dan het 2.4 GHz kanaal.
Of je beide kanalen kan gebruiken hangt af van je apparatuur: oudere modellen kunnen alleen het 2.4GHz-kanaal gebruiken. Je ziet de 5GHz dan ook niet in de lijst van mogelijke netwerken.