Hoe zit het nu precies met de internetbandbreedte van glasvezel ten opzichte van coax?
In onze glasvezelpakketten bieden we 200/200 Mbps. Dat betekent 200 Megabit (dus geen Megabyte!) per seconde upload- en downloadsnelheid. Het is een synchrone aansluiting, wat wil zeggen dat upload en download dezelfde capaciteit hebben. Dat is bij coax en koper niet zo: hier bieden kabelaars meestal maar een derde van de uploadcapaciteit ten opzichte van de beloofde downloadbandbreedte. Dit is een techniek die adsl heet.

Via coaxkabel hebben de meeste huishoudens een aansluiting van 30 tot 50 Mbps upload (maar hogere bandbreedtes zijn in sommige gebieden ook mogelijk). De werkelijk behaalde snelheid hangt sterk af van het aantal woningen dat op dezelfde wijkcentrale is aangesloten en hoeveel data jouw buurtgenoten op hetzelfde moment gebruiken.

Heb je internet via de telefoonkabel, dan is de afstand van je woning tot de telefooncentrale de bepalende factor, al merk je hier ook de ‘drukte op de lijn’.
Met een moderne adsl-aansluiting kan via de telefoonkabel tot 24 Mbps (downstream) worden behaald. In de praktijk ligt dat vaak lager: de snelheid daalt wanneer de afstand tot de centrale groter wordt. Bovendien is de kwaliteit van het koper een belangrijke factor. Op oudere kabels wordt meestal een lagere snelheid behaald. In sommige gebieden wordt adsl omgezet naar dsl en zijn hogere bandbreedtes mogelijk.

Glasvezel kan in principe probleemloos tot meer dan 1000 Mps worden opgeschaald en is daarmee klaar voor het stijgende datagebruik in de (nabije) toekomst.